Tulevat ottelut

Ei tapahtumia

Haku

Kirjaudu
Kausi 1970
Viimeksi päivitetty 14.09.2011 18:32

Naisten Suomen mestarijoukkue kokonaisuudessa Itä-Länsi-otteluun (1970)

 

Naiset voittivat Suomen mestaruuden ja historiallisesti koko mestarijoukkue valitaan Itä-Länsi-otteluun aina pelinjohtajaa myöden. Ikämiehet uusivat Suomen mestaruuden.

Tämän kauden uudet pelaajat olivat Pekka Kytö ja Tarmo Pääkkönen Työväen Mailapojista, Olli Latvala Vimpelin Vedosta, Jorma Hyry Oulun Liposta ja Ilkka Musto. Taisto Savikko palasi pelinjohtajaksi parin vuoden tauon jälkeen. Lyöntivoimaa löytyi, mutta nopeita jalkoja kaivattiin.

Harjoitusotteluissa voitettiin Kankaanpään Maila ja Ulvilan Pesä-Veikot. Helsingin Mailakilpailut voitettiin puhtaalla pelillä.

Edelliskauden hopeajoukkue Seinäjoen Maila-Jussit vei SM-sarjan avausottelun 3-5 voiton Meilahdessa. Ensimmäiseen vieraspeliin matkattiin Saarikentälle. Kari Kelkka esitti yleisölle näyttävää ulkopeliä 3-vahtina ja yhtään palloa ei Vedon pommituksesta huolimatta päässyt Savonjokeen hänen tontiltaan. Matti Venäläinen iski merkistä 4 juoksua, joka toi 12-6 voiton. Yleisö yritti lämmittää Puna-Mustia edustavia Vedon kasvatteja Tapani Virtalaa ja Olli Latvalaa tuloksetta.

 

Puna-Mustat_-_SMJ_1970_kiilassa_b
SM-sarjan avausottelussa Puna-Mustat – Seinäjoen Maila-Jussit alkukiilassa Meilahden kentällä ovat Seinäjoen kapteeni ja lukkari Reijo Salo sekä Puna-Mustien kapteeni ja sieppari Tapani Virtala. Kättelyä seuraa ottelun päätuomari Esa Pesonen. Muut Puna-Mustat vasemmalta kärjestä lukien Ilkka Musto, 3-koppari, Salon takana on piilossa Olli Latvala, 2-koppari, Matti Peltola, 3-vahti, Matti Venäläinen, 2-vahti, Kari Nordström, 2-polttaja, Tarmo Pääkkönen, 3-polttaja, Pekka Kytö, 1-vahti ja Jorma Hyry, lukkari. Seinäjoki voitti ottelun juoksuin 3-5.

 

Heti perään toisella Pohjamaan reissulla Nurmossa hävittiin 14-7 kun Jymy käytti paremmin hyväkseen ulkokenttää häikäisseen ilta-auringon ja erityisesti kopparit olivat Haalin kentällä vaikeuksissa. Hyytävässä säässä Helluntaina kaadettiin Halsuan Toivo 8-3 uusitulla ulkopelijärjestyksellä. Kari Kelkka joutui lyömään ottelussa kerran ”väärältä puolelta” kun joku pumulainen oli huutanut ”vasen” ja palomies Kelkka ei osannut vasurin metkuja ja paloi ykköselle

Pekka Kydön ruuti oli kuivaa Varkauden Kämärillä, tuloksena oli 1+4 lyötyä juoksua, kun Puurtilan Kisa-Poikien takakenttä puhkottiin 5-11 lopputuloksin. Matti ”Pikkis” Kuusla ja Jukka Virtanen hauskuttivat yleisöä Meilahdessa ennen Hamina ottelua, jossa jaettiin pisteet 4-4 tasapelillä. Voitto oli tarjolla, mutta epäonneksi selvästi takalaitonta lyöntiä kurotelleen koppari Ilkka Muston räpylä osui palloon ja kolme haminalaista toi juoksun. Epäonnensoturi Musto paikkasi virheensä ottelussa useaan kertaan pysäyttämällä monta muuta kolmospuolen läpilyöntiyritystä.

 Kankaanpäähän lähdettiin ilman Matti Venäläistä ja Tapani Virtalaa, jotka olivat sairaslistalla. Mukaan otettiin kokenut Uuri Ståhlhammar, joka löi läpilyönnillä vanhalta muistilta ottelun avausjuoksun. Jatkossa onnistuivat myös Ilkka Musto ja Matti Peltola, jotka löivät kunnarin ja muutamia tavallisia juoksuja. Ne eivät kuitenkaan riittäneet Mailalle joka voitti17-12.

 

Peltola_Matti_Musto_Ilkka_b_1970 Puna-Mustat_Nordstrom_Kelkka

Matti Peltola (edessä) ja Ilkka Musto (takana)
löivät  kunnarin mieheen vierasottelussa
Kankaanpään Mailaa vastaan

2-polttaja Kari Nordström ottaa kopin ja
3-polttaja Kari Kelkka varmistaa.

 

Pelinjohtaja Taisto Savikko joutui jäämään sivuun työkiireiden vuoksi. Hänen tilalleen tuli Kouvolan vieraspeliin kokenut viuhkanheiluttaja Nils Nikander. Pekka Kydön läpilyönnit eivät riittäneet ja pisteet jäivät edellisvuoden mestareille juoksuin 11-8 Kymenlaaksoon. Kotiottelussa alkuvuorojen ohiheittojen säestämänä hävittiin Ulvilan Pesä-Veikoille 10-4. Ulvilan 2-vahti Pertti Kurppa teki vanhan temppunsa Matti Venäläiselle. Kun Venäläinen juoksi kakkospuolen lyönnillä kolmoselle, 2-vahti Kurppa heitti pallon nopeasti lukkarille ja kaikki kakkospuolen ulkopelaajat juoksivat hämäten kohti kakkosen pesätaustaa, jota Venäläinen luuli 2-puolen läpilyönniksi ja irtosi kolmoselta kohti kotipesää, jossa pallo on UPV:n lukkari Erkki Leppäniemen räpylässä.

Oulusta haettiin niukka 5-6 vierasvoitto viidennen vuoron hyvillä lyönneillä ja ex-Lippolaisen lukkari Jorma Hyryn narutuksilla. Tarmo Pääkkönen onnistui vaihtolyönneissä ja uudella 3-kopparin paikalla, lisäksi Olli Latvalan käsi kävi tuhoisasti polttajan paikalla.

Lukkoseppä Kari Nordström avasi Puna-Mustien kotikenttälukon Meilahdessa lyömällä pari kunnaria ja kolme tavallista Hongikkoa vastaan ja heilui 2-polttajana lepakkomiehen lailla. Lukkari Jorma Hyry kiirehti ottelun loppupuolella lentokoneeseen ja lautasen äären asteli Stig Tainio, joka onnistui hyvin, tulostaululle jäivät numerot 12-4. HoNsU teki ottelusta tuloksettoman protestin, koska kolmostuomari vaihtui kesken ottelun.  Matti Venäläisen pitkät lyöntiaskeleet osuivat kohdalleen kauden parhaassa ottelussa, tuloksena oli kakkosrajasta 1+3 lyötyä juoksua ja 12-10 voitto Satakunnan suutareista, Kankaanpään Mailasta. Kopparipaikan vakiinnuttanut Ali Lindström jatkoi ulkopelissä hyviä esityksiä.

Puna-Mustat-peliasu-1970-19Haminassa olisi tarvittu yhdeksää vaihtomiestä, kaikki meni pieleen kun pallot heitettiin Vallikentän kolmospuolen ”Elsan mansikkamaahan” ja takkiin tuli 13-3. Halsualla Puna-Mustien etenijä oli tulossa kotiin 25 kertaa, mutta vain 6 kertaa juoksun arvoisesti. Se ja hyvä ulkopeli riitti kesälomatunnelmissa pelatussa ottelussa 1-6 vierasvoittoon. Kevätkierros päätettiin komeaan 16-2 kotivoittoon Nurmon Jymystä.  Juoksuja tehtiin lähes joka sisävuorossa ja yleensä kriittinen Meilahden kotiyleisö eli ottelussa hyvin mukana.

Syyskierroksen alussa Meilahden kattilan kuuma helle ja lukkari Jorma Hyry vei vedon pois Vimpeliltä, joka toi 4-5 voiton. Jyväskylässä Suomen Maaseudunpuolueen puheenjohtaja Veikko Vennamo heitti ottelun avausheiton ja Puna-Mustat ottivat tästä pallosta kopin ja HoNsU:lta pisteet juoksuin 5-9. Voittoputki jatkui samoin numeroin 9-5 kotivoitolla Puurtilan Kisa-Pojista. Tässä ottelussa nähtiin pesäpallotuomareilla ensimmäisen kerran uusi sinivalkoinen raitapaita. Puna-Mustien viuhkanvarressa esiintyi ensimmäistä kertaa tällä kaudella Antero Viherkenttä. Pisteiden lisäksi tuli tappioita, kun 1-vahti Pekka Kydön kylkiluut rasahtivat laakalyönnistä ja yhden tärkeän runkopelaajan kausi oli valitettavasti ohi.

Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan Kydön tilalle 1-vahdiksi asteli Kallion paloaseman palomies Kari Kelkka. Tämä oli tulevaisuuden kannalta merkittävä muutos. Matti Venäläinen iski ottelun viimeisessä vuorossa kolmosnurkasta loppunumeroiksi 8-8 tasoituksen. Voitto oli myös lähellä, mutta Venäläinen ahnehti turhaan kunnaria ja hänestä tuli kolmas palo ennekuin etenijä ehti tuoda voittojuoksua kotipesään.

Seinäjoen Maila-Jussien lukkari Reijo Salo sotki Puna-Mustien lyöntipelin ja mitalihaaveita, kun Pohjanmaalle tehtiin turha reissu tuliaisina 4-2 tappio. Yli kolme tuntia kestäneessä viimeisessä kotiottelussa osa Meilahden yleisöstä kyllästyi katsomaan laiskavauhtista 14-17 päättynyttä runsasjuoksuista ottelua Oulun Lippoa vastaan. Sarjan päätteeksi käytiin onnittelemassa Suomen mestaruuden voittanutta Ulvilan Pesä-Veikkoja, onnittelulahjaksi mestareille jätettiin pisteet juoksuin 10-6.

Kauden tuloksena oli 24 pistettä ja sarjassa kohtuullinen kuudes sija. Miesten parhaina kauden lopussa palkittiin Kari Kelkka, Matti Venäläinen ja Ali Lindström.

 

Ikämiehet uusivat Suomen mestaruuden 

Ikämiehet selviytyivät jälleen ikäluokkansa SM-loppuotteluun. Vastustajana oli Jyväskylän Kiri. Se kaadettiin Kirin 40-vuotisjuhlaottelussa ja ensimmäisessä loppuottelussa Kirin toisen vuoroparin 9-2 johtoaseman jälkeen niukasti 12-13. Toinen ottelu pelattiin Meilahdessa. Ottelu kääntyi Puna-Mustille Antero Viherkentän viidennen vuoroparin läpilyönnillä, jolloin tilanne 1-2 muuttui tulostaululla juoksuiksi 4-2. Ottelun loppunumerot olivat 7-2 ja siten kahden ottelun yhteistulos oli 20-14 Puna-Mustien konkarien hyväksi.

Ikämiesten mestaruutta olivat uusimassa Erkki Savolainen, Yrjö Pauloff, Nils Nikander, Antero Viherkenttä, Uuri Ståhlhammar, Ossi Halonen, Erkki Arponen, Kalervo Nieminen, Kaarlo Virolainen, Toivo Ilola, Väinö Liukkonen ja Kalevi Halonen. Seuran ikämiehet perustivat oman kerhon, jolle annettiin nimeksi ”Kunnon Könsikkäät”. Jäseniksi pääsivät vain yli 35 vuotiaat. Kerhon puheenjohtaja oli Väinö Liukkonen.

 

Naiset voittavat Suomen mestaruuden ja 10 pelaajaa valitaan Itä-Länsi-otteluun 

Naisten joukkue vahvistui merkittävästi, kun Tuula Rantanen siirtyi Työväen Mailapojista Puna-Mustien naisjoukkueen 2-vahdiksi. Pia Viertonen siirtyi puolestaan kakkoselta 1-vahdiksi. Tällä pelipaikalla aikaisemmin pelannut Soili Alava lopetti ykkösjoukkueessa.

Sarja aloitettiin murskavoitoilla: Lapuan Virkiä 41 – 1, Hämeenlinnan Paukku 3 – 42 ja edelliskauden pronssimitalisti Oulun Lippo kaadettiin 39 – 9. Tämän jälkeen käsittelyyn joutuivat paikalliskilpailijat, Pallo-Toverit antautui 5 – 19 ja itä-Helsinkiläinen Roihuvuoren Roihu taipui 8 – 34. Kotiottelussa nöyryytettiin Imatran Pallo-Veikkoja 40 – 0. Vasta ottelun kolmannessa vuorossa oli jokainen IPV:n pelaaja käynyt lyömässä. Imatra pelaajamateriaali ei riittänyt mestaruussarjaan ja se luopui sarjasta kesken kauden. Saman tempun teki Vaasan Maila, joka jäi ilman ennakkoilmoitusta saapumatta Meilahteen. Ennen sarjataukoa noudettiin Hyvinkään Tahkolta pisteet juoksuin 2 – 30. Sarjatauolle lähdettiin sarjajohdossa puhtaalla pelillä ja juoksuero oli murskaava 245-28.

Syyskierros käynnistyi 12-5 kotivoitolla Lännen Pallosta. Pohjanmaalta tuli ikäviä uutisia kun Pesäpalloliiton tulospalvelu ilmoitti pumuttarien hävinneen sarjan kärkikamppailussa Kauhajoen Karhulle. Kauhajoen tiedottaja oli ilmoittanut ottelutuloksen juoksut väärin päin ja Puna-Mustat oli voittanut ottelun juoksuin 6 – 22. Ottelussa syntyi Karhun naisjoukkueen yleisöennätys, sillä ottelua seurasi 800 katsojaa. Sarja toiseksi viimeisellä kierroksella voimakkaammat helsinkiläiset löivät Kirittäret Jyväskylän Hippoksella 3 -15. Kun tällä sarjakierroksella Kauhajoki yllätti kotonaan sarjan ennakkosuosikin Työväen Mailapoikien naisjoukkueen, niin Suomen mestaruus varmistui Puna-Mustille jo ennen viimeistä kierrosta. Meilahdessa kausi päätettiin tyylikkäästi tappiottomana kun paikalliskilpailija, sarjassa pronssia saaneet, Työväen Mailapojat voitettiin puhtaasti 14 – 4.

Naiset ehtivät pelata kahdeksan kautta pääsarjassa, kunnes sitkeä yritys palkittiin ja kaulaan ripustettiin kultaiset mitalit. Sarjan niukin voitto oli seitsemän juoksun ero, ottelussa Lännen Palloa vastaan, joka kuvaa joukkueen ylivoimaisuutta.

 

Puna-Mustat_n_1970_SM_c
Naisten Suomen mestarit vasemmalta lukien Tuula Uuttu, Marja Kanerva, Anja Rummukainen, Tuula Rantanen, Ulla Turunen, Pia Viertonen, Marja-Leena Pantsu, Lena Sandström, Maija Reinilä ja Rauha Kauppinen. Lisäksi joukkueessa pelasi Monica Shultz ja pelinjohtaja oli Pertti Rajavuo.

 

Mestarijoukkueessa pelasivat lyöntijärjestyksessä Monica Shultz, 2-koppari, Tuula Uuttu, sieppari, Marja Kanerva, lukkari, Anja Rummukainen, 2-polttaja, Tuula Rantanen, 2-vahti, Ulla Turunen, 3-polttaja, Pia Viertonen, 1-vahti, Maija Pantsu, 3-vahti, Lena Sandström, 3-koppari. Vaihtopelaajia olivat Maija Reinilä, Rauha Kauppinen, Maikki Apajalahti ja pelinjohtajana oli Pertti Rajavuo. Naisten joukkueen parhaita olivat Pia Viertonen, Anja Rummukainen ja tietenkin Tuula Rantanen, joka voitti naisten SM-sarjan lyöjäkuningattaren tittelin 11+40 = 51 lyödyllä juoksulla. Hän oli voittanut tämän palkinnon aikaisemmin vuosina 1964-1969 edustaessaan Työväen Mailapoikia. Rantanen voitti myös SM-sarjan etenijäkilpailun 38 tuodulla juoksulla.

Naisten joukkue edusti Itä-Länsi-ottelussa Itää. Idän paitaan pukeutui peräti 10 seuran pelaaja ja pelinjohtajana oli vielä Pertti Rajavuo! Tuula Rantanen ja Anja Rummukainen pelasivat jo 10 arvo-ottelun. Itä voitti Meilahdessa pelatun ottelun 11-5.

Vuosikokouksessa käytiin keskustelua seuran nuorisotoiminnan kehittämisestä, koska seuralla ei ollut nuoremmissa ikäluokissa joukkueita.

 

Miesten kauden 1970 tilastot

Naisten kauden 1970 tilastot