Tulevat ottelut

Ei tapahtumia

Haku

Kirjaudu
Kausi 1965
Viimeksi päivitetty 09.04.2011 08:34

Naiset uusivat SM-pronssin ja miehet putoavat SM-sarjasta (1965)

Loukkaantumiset vauhdittavat miesten SM-sarjapaikan menetykseen. Ikämiehille SM-hopeaa ja naisille SM-pronssia.  Seuralla on kaikissa junioreiden ikäluokissa joukkueet. Seuralle hankittiin oma viiri.

Kyösti Latvala ja Tapani Virtala siirtyivät Vimpelin Vedon edellisen kauden hopeamiehistöstä Puna-Mustiin. Lisäksi Kari Nordström Järvenpään Palosta ja Kari Ordning Tikkurilan Tikasta liittyivät riveihin. Miesten joukkueen lukkarina aloitti kakkosesta nostettu Jorma Ikonen. Edellisvuoden miehistö oli poissa Leevi Kujala ja Mauri Juvonen. Lajiharjoittelu jäi huonojen olosuhteiden takia vähäiseksi ennen Helsingin Mailakilpailuja, joissa jäätiin peränpitäjiksi.

Sarjan avausotteluun Puurtilan Kisa-Poikia vastaan annettiin turhaan tasoitusta, Yrjö Pauloff, Uuri Ståhlhammar ja Reijo Holm juoksivat kiilaan loukkaantumisten jäljiltä. Ståhlhammar heitti vieraille kolme juoksua ja tulostaululle jäivät numerot 5-6. Hongikon kaataminen ei onnistunut, lukkari Jorma Ikosella ei pallo pysynyt lautasella. Seuraavaan otteluun lautasen äären asteli Uuri Ståhlhammar, lukkari Ikonen ilmoitti keskittyvänsä opiskeluun. Keravan Pallokerhon yllätti hyvällä lyöntipelillä, jonka kruunasi kolme kunnaria ja kun vielä heittopeli oli luokatonta, pisteet matkasivat paikallisjunalla Keravalle juoksuin 10 – 15. Sateen piiskaamalla Hesperian kentällä nähtiin vaisu paikallispeli ja lukkariongelmista kärsivät Puna-Mustat saivat tunnustaa Työväen Mailapojat paremmakseen 6 – 10. Stålua kaivattiin ulkokentälle ja niin lopettamispäätöksen aikaisemmin tehnyt Antero Viherkenttä palasi lautasen ääreen Jyväskylän reissulle. Vipusen myötä saatiin pistepussiin heti ensimmäiset pinnat Pesä-Veikoilta juoksuin 5 – 11. Helatorstaina Hesperian kentällä oli kaunis sää ja runsaasti yleisöä. Komeat kulissit romahtivat heti, kun Vimpeli kärkilyöjä Kari Lakaniemi iski ensimmäisenä lyöjänä ensimmäisessä vuorossa kakkospesän takaa pallon Töölönlahteen ja kiersi kunnarin.

 

Ståhlhammarille Imatralla sydänkohtaus

Kotijoukkueen ponneton 5-9 esitys. Imatralla 3 000 katsojaa jännitti viimeiseen vuoroon asti, kunnes vieraiden Ståhlhammar iski ottelun voittojuoksun ja loppunumeroiksi 7-8. Uuri oli lyönyt ottelussa jo aikaisemmin kunnarin, jonka jälkeen hän tunsi sydämessään kipua. Tämä vaiva paljastui ottelun jälkeisessä lääkärintarkastuksessa lieväksi sydänkohtaukseksi, joka tarkoitti että hän oli sairaalahoidossa ja pelistä poissa koko loppukauden. Joukkueen tilannetta ei parantanut tieto siitä, että 1-vahti Pentti Tanskanen jouti myös jättämään kauden kesken sairauden takia. Avauskokoonpanoon nostettiin koppariksi nopea Erkki Jääskeläinen sekä Kari Ordning. Vastoinkäymisistä huolimatta helluntaipäivän paahtavassa helteessä käytiin Ilmajoelta hakemassa uskon vavistusta 4-8 vierasvoitolla.

Kouvolan Pallonlyöjien kanssa oli tasapeli lähellä, mutta sitten lukkari Viherkentältä lipsahti vapaataivaljuoksua, jonka jälkeen Kouvola kaunisteli loppunumeroiksi 5 – 7. Jyväskylän Kiri pelasi kauden parhaan ottelun kun se kaatoi Puna-Mustat 19 – 9. Oulun Lippo kohensi asemiaan putoamistaistossa ja vastaavasti se sysäsi Puna-Mustat ahdinkoon 12 – 9 kevätkierroksen päättäneellä voitolla. Kevätkierroksella saatiin kasaan vain kuusi pistettä. Huolestuttavaa oli että kaikki kotiottelut hävittiin.
Puna-Mustat_miehet_1965_b Miesten edustusjoukkue vuonna 1965. Edestä lukien Erkki Jääskeläinen, koppari, Kari Ordning, Kari Salonen,
Reijo Holm, 2-koppari, Anssi Vesala, 3-polttaja, Jorma Ikonen, lukkari,
Pentti Tanskanen, 1-vahti, Väinö Hautala, 3-vahti, Kalevi Nieminen ja Yrjö Pauloff, koppari ja sieppari. Lisäksi pelasivat Ismo Engelberg, Rauno Eskola, Seppo Helkkala, Kyösti Latvala, 2-vahti, Ali Lindström, 2-koppari,  Kari Nordström, sieppari, Matti Peltola, 3-polttaja, Uuri Ståhlhammar, 2-polttaja, Antero Viherkenttä, lukkari, Tapani Virtala, 2-polttaja.

 Syyskierroksen avauksessa Puna-Mustien kapteeni Reijo Holm voitti ensimmäisen kerran hutunkeiton tällä kaudella, joka oli hyvä ennen tulevaan otteluun. Konkari Yrjö Pauloff alkoi lämmetä ja iski neljä juoksua, kun Lippo passitettiin Pohjanmaan junaan 11 – 10 tappio niskassaan. Anssi Vesalan hyvällä lyöntipelillä napattiin pisteet Jyväskylän Kiriltä lukemin 7-4 neljän pisteen ottelussa. Kouvolassa petti joka rintamalla, kun hävittiin 14-1. Heitot karkasivat taivaan tuuliin, ulkopeli vuoti, vapaataipaleita annettiin ja sisäpeli oli kehnoa, oma ainokainen juoksu saatiin harhaheitolla. Ottelussa toista putoajakandidaattia Ilmajoen Kisailijoita vastaan oltiin pakkovoiton edessä. Tulikoe kestettiin hienosti, tuloksena oli 14 – 0 voitto, vaikka otteluun jouduttiin ottamaan ensimmäisen mestaruussarjaottelunsa pelannut Ismo Engelberg, joka onnistui myös hyvin.

Seuraavassa ottelussa Imatran Pallo-Veikot työnsi 1 – 4 vierasvoitolla Puna-Mustat putoamiskuilun partaalle. Vimpelissä heiteltiin palloa jokeen huonolla menestyksellä, Puna-Mustissa pelaavat Tapani Virtala, Kyösti Latvala ja Väinö Hautala olivat mukana häviämässä kasvattajaseuralleen Vedolle 14-3. Putomispeikkoa hätisteltiin voittamalla Jyväskylän Pesä-Veikot 9 – 6. Kiihkeässä paikalliskamppailussa Työväen Mailapokia vastaan TMP Jorma Kyntölä törmäsi kakkospesälle juostessaan Puna-Mustien 2-vahti Kyösti Latvalaan. Tuomari katsoi teon tahalliseksi ja passitti Kyntölän kahdeksi vuoroksi penkille. TMP pelasi siis pari vuoroa vajaalla, silti Puna-Mustat voittivat vain 7 – 10. Keravalla käytiin antamassa Pallokerholle lähtöpassit suomensarjaan 6-9 voitolla. Oma tilanne synkkeni myös kun Hongikko varmisti itselleen pronssimitalit 4 – 7 voitolla.

Vielä viimeisellä kierroksella oli oljenkorsi sarjapaikan säilymisestä. Jos Puna-Mustat voittaisi ja Oulun Lippo häviäisi oman ottelunsa, sarjapaikasta pelattaisiin uusintaottelu. Tämä kariutui siihen että Oulun Lippo pelasi tasan tulevan Suomen mestarin Vimpelin Vedon kanssa ja sai tarvittavan pisteen, jolla se varmisti sarjapaikan. Puna-Mustat pelasi myös tasan 6-6 Puurtilan Kisa-Poikien kanssa, joille ottelun lopussa käteen iskettiin hopea mitalit.

Syyskierroksella kasattiin 13 pistettä. Kesken kauden mukaan tullut Antero Viherkenttä oli joukkueen paras pelaaja. Uuri Ståhlhammar joutui sairaalahoitoon loppukaudeksi Imatran ottelun jälkeen. Pentti Tanskasen kausi päättyi myös kesken. Miesten kausi oli pettymys, koska tuloksena oli putoaminen suomensarjaan seuraavaksi kaudeksi. Parhaita sisäpelaajia olivat Yrjö Pauloff 1+20 ja Väinö Hautala 21 lyödyllä juoksulla. Ulkopelissä parhaiten onnistui 2-vahti Kyösti Latvala. Eniten kauden aikana kehittyi Erkki Jääskeläinen, joka oli myös joukkueen paras etenijä 28 tuodulla juoksulla. Antero Viherkenttä oli pelinjohtaja Liitto-Lehdistö-ottelussa sekä muun Suomen joukkueessa ottelussa miesten Suomen mestari Vimpelin Vetoa vastaan.

Miesten piirijoukkueessa maakuntacupissa pelasivat Anssi Vesala, Tapani, Virtala, Reijo Holm, Väinö Hautala, Erkki Jääskeläinen, Ismo Engelberg, Kari Nordström sekä pelinjohtajan toimi Nils Nikander. Naisten piirijoukkueessa pelasi Eeva Toivonen ja Taisto Savikko oli pelinjohtaja. A-poikien joukkueeseen valittiin Matti Peltola, Ali Lindström ja Lauri Muranen. Muranen pelasi myös B-poikien piirijoukkueessa Jussi Serkamon ohella. Samalla tavalla Serkamo pelasi C-poikien piirijoukkueessa Kalervo Ahtolan kanssa, joukkueen peliä johti Antti Heinonen. Heinonen oli myös piirin D-poikajoukkueen pelinjohtaja johon Puna-Mustista valittiin Stig Tainio ja Matti Viitanen. Piirin C-tyttöjen joukkueeseen valittiin Marja Kanerva, Marja-Leena Pantsu, Anne Ari sekä pelinjohtaja Ritva Mättö.

Miesten kakkonen lähti suomensarjaan nuorella joukkueella, josta puuttui kokenut lukkari. Joukkuetta vahvistettiin kauden aikana muutamalla kokeneella ikämiespelaajalla. Samalla reserveistä neljä pelaajaa nostettiin kauden aikana edustusjoukkueeseen, mikä oli enemmän mitä odotettiin. Joukkueessa pelasi kauden aikana yli 20 pelaajaa. Kakkonen sijoittui seitsemällä pisteellä kymmenenneksi. Erikoista oli että karsinta sarjapaikasta määrättiin pelattavaksi vasta seuraavana keväänä Myllykoskella. Kakkosen parhaita pelaajia olivat Matti Peltola, Ali Lindström ja Erkki Savolainen.

Miesten kolmonen pelasi maakuntasarjassa. Nelosen rungon muodosti ikämiesten joukkue, tämä joukkue voitti piirin perussarjan sekä piirin II luokan mestaruuden.

 

Naiset voittavat SM-pronssia

Naisten sarjakausi avattiin reilulla 26-3 voitolla Outokummun Partiosta. Turusta haettiin 2-11 voitto Lännen Pallon historian ensimmäisestä mestaruussarjaottelusta. Imatran Pallo-Veikojen seisovasta kentästä iskettiin 25 juoksua ja kotijoukkue teki niitä vai kaksi. Auringonoton ohella kaadettiin Jyväskylän Kiri Hesperiassa 10 – 2. Yhdessä kauden pääottelussa epäonnistuttiin ja Työväen Mailapojat vei ottelun 14 – 6. Loimaan Palloilijat saapuivat Hesperian kentälle vain kymmenen minuuttia ennen ottelun alkua, kun rengasrikko oli hidastanut matkaa. Matkan kangistamat jäsenet saivat veryttelyä kun he juoksivat ulkokentällä pallon perässä, sillä aikaa kun pumuttaret iskivät taululle 29 - 6 numerot. Hyvinkään Tahko 18 - 8 voiton jälkeen kohdattiin kärki joukkue Pallo-Toverit, joka vei kokeneempana 6 - 8 voiton. Pronssimitalien kohtalo ratkaistiin vierasottelussa Oulussa nujertamalla Lippo 2 – 12. Kausi päätettiin reiluun 5-33 vierasvoittoon Kuopion Kelta-Mustista.

Naiset voittivat pronssia. Joukkueen parhaimmistoa olivat Anja Rummukainen, Eve Alanen ja Airi Ståhlhammar, joka oli 24 lyödyllä juoksulla naisten sarjan lyöjätilaston kuutonen. Etenijätilaston yhdeksäs oli Monica Schoultz. Naisten Lännen joukkueeseen valittiin Eve Alanen, Anja Rummukainen ja Pia Viertonen.

Naisten piirin mestaruuskamppailuissa yllätettiin tuleva mestari Pallo-Toverit 24-15. Tuomari keskeytti ottelun pimeyden ja sateen vuoksi noihin juoksuihin. Nuorekas naisten kakkonen koki suurinumeroisia tappioita ja jäi siten suomensarjalohkossaan viimeiseksi.

 

Ikämiehille SM-hopeaa

Puna-Mustat_viiri_bIkämiehet voittivat piirinmestaruuden ja selvisivät jatko-otteluista jällen loppuotteluun, mutta saivat tyytyä hopeaan, hävittyään Jyväskylän Kirille yhteistuloksella 11-40. Ikämiehet muodostivat myös seuran miesten nelosjoukkueen, joka voitti piirin perussarjan ja piirin II luokan mestaruuden.

Piirin miesten kolmen vuoroparin pikasarjassa sijoituttiin toiseksi. A-pojat pelasivat Uudenmaan ja Helsingin yhteisessä sarjassa. Piirinsarjoissa pelasivat A-, B-, C-, D- ja E-pojat. Matti Peltola valittiin piirin parhaaksi A-poikapelaajaksi. E-poikien piirisarja pelattiin ensimmäisen kerran ja Puna-Mustat voittivat tuon ensimmäisen mestaruuden ja piirin parhaaksi E-poikapelaajaksi valittiin Matti Hagman. Tytöissä piirin sarjoissa oli mukana joukkueet A-, B-, C- ja D-tytöissä, B-tytöt voittivat piirin mestaruuden. Piirin paras C-tyttöpelaaja oli Marja-Leena Pantsu.

Seuran kerhohuoneisto oli aktiivisessa käytössä. Seurassa oli 17 joukkuetta, jotka pelasivat 163 ottelua. Nils Hagmanille myönnettiin Suomen Pesäpalloliiton kultainen ansiomerkki Seura teki viirin, jossa oli valkoisella pohjalla seuran merkki, jonka alapuolella mustalla teksti PuMu, viiriä ympyröi puna-musta punos ja alahalla oli kolme mustaa tupsua.

 

Miesten vuoden 1965 tilastot

Naisten vuoden 1965 tilastot