Tulevat ottelut

Ei tapahtumia

Haku

Kirjaudu
Kausi 1964
Viimeksi päivitetty 09.09.2011 12:09

Lyöjäkuningas Uuri Ståhlhammar valitaan vuoden parhaaksi pelaajaksi (1964)

Nisse Hagman oli toiminut kahdeksan vuotta seuran puheenjohtajana ja nyt hän luovutti tehtävän Ossi Haloselle. Seuralle hankittiin oma kerhohuoneisto Valillasta, josta muodostui seuran kotipesä moneksi vuodeksi. Uuri Ståhlhammar voitti lyöjäkuninkuuden ja valittiin myös Suomen parhaaksi miespesäpalloilijaksi. Naiset voittivat pronssimitalit.

Pajulahden urheiluopistolla pidettiin maaliskuussa leiri, johon osallistui 36 seuran jäsentä. Miesten joukkue aloitti kauden Heinolassa "Reiskan" maljaturnauksessa. Helsingin Mailakilpailuissa hävittiin kaikki ottelut.

Kokeneet pelaajat Unto Lammi ja Heikki Kujala jättivät edustusjoukkueen. Antero Viherkenttä palasi tutulle lukkarin paikalle. Anssi Vesala tuli Kymenlaaksosta vahvistamaan seuraan. Miesten mestaruussarja pelattiin ensimmäisen kerran kaksinkertaisena sarjana. Puna-Mustat olivat tyytyväisiä sarjauudistukseen.

Mestaruussarjassa avauskierroksella tehtiin 10-7 turha partiomatka Outokumpuun. Helatorstaina Hesperiassa Ulvilan Pesä-Veikot hyytyivät ulkokentälle, kun kuudennessa vuorossa isännistä kävi 37 lyöjää lyömässä ja taululle iskettiin kuusi juoksua, loppunumerot 15-6. Kouvolan takakentän pommitus toi 4-1 tappion. Pisteet jaettiin Haminan Palloilijoiden kanssa juoksuin 3-3. Perinteinen turpakäräjien värittämä paikalliskamppailu Mailapoikien kanssa voitettiin 4-0. Lukkari Antero Viherkenttä teki ottelussa useita "kärpäsiä", Vipunen irrotti mm. TMP:n Jorma Kyntölän kakkospesältä kaksi kertaa taktisella väärällä. Sarjakärki Jyväskylän Kiri yllätettiin 6-4, kun Puna-Mustien avauskoonpanoon kauden aikana nousseet Reijo Holm, Pentti Tansakanen ja Rauno Eskola onnistuivat erinomaisesti. Puurtilan Kisa-Pojat varastivat pisteet juoksuin 7-11.

Sotkamossa pelattiin kahden asteen lämpötilassa. Sotkamolaisyleisöä se ei viilentänyt, vaan se kuumeni ottelun tuomareiden näkemysratkaisuihin. Puna-Mustat käänsi viimeisessä vuorossa 7-4 tappion Uuri Ståhlhammarin ja Nils Nikanderin lyönneillä 7-8 vierasvoitoksi. Ottelun päätuomari saatettiin poliisien turvin aina Kajaaniin saakka ja osa katsojista otettiin poliisin suojiin viilenemään. Imatran Pallo-Veikot jätti pisteet ja protestin Hesperiaan, kun sen mukaan syötönvalvoja häiritsi Imatran lukkaria pallon tavoittelussa. Uuri Ståhlhammar iski viimeisessä vuorossa kahden juoksun tappioasemassa takaa läpi ja tuloksen oli tavallinen ja kunniajuoksu ja numerot muuttuivat 8-7 voitoksi.

 

Puna-Mustat_-_Ulvila_Hesperiassa_b
Viipurin Pallonlyöjien Martti Hakola aloitti pesille syöksymisen 1930-luvulla. 1960-luvun puolivälissä syöksyminen yleistyi. Puna-Mustien Reijo Holm ehtii syöksyen kotipesään. Palloa odottaa Ulvilan Pesä-Veikkojen lukkari Erkki Leppäniemi. Lyöjä Pentti Tanskanen ja oikealla Mauri Juvonen antavat ohjeita. Takana tilannetta seuraa maila kädessä pelinjohtaja Taisto Savikko. Puna-Mustat voitti tämän kevätkierroksen ottelun juoksuin 15-6.

 

Sama käsikirjoitus toimi Vimpelissä, kun sarjan kärjessä keikkunut Veto kaadettiin juoksuin 7-9 viimeisen vuoron kolmen juoksun loppukirillä. Puna-Mustat pelasi edellisenä päivänä eli juhannuspäivänä lauantaina harjoitusottelun Kauhajoen Karhua vastaan, jonka se voitti 13-32. Lisäksi sunnuntaina heti Vimpeli-ottelun jälkeen kello 18.30 pelattiin Nurmon Haalin kentällä harjoitusottelu Jymyä vastaan, joka voitettiin myös 7-11. Aika erikoinen Pohjanmaan reissu.

Hyvä vire jatkui kevätkierroksen viimeiseen otteluun asti, jossa kaadettiin Hongikko 7-2. Sarjatauon aika pelattiin pari voitokasta harjoitusottelua Pallo-Tovereita sekä Lahden Mailaveikkoja vastaan.

Syyskierros avauksessa Jyväskylässä johdettiin varman oloisesti jo 2-11, mutta HoNsU käänsi ottelun itselleen 21-11. Uuri Ståhlhammar iski seitsemän juoksua, kun Hesperiassa otettiin juoksuin 15-5 Vimpeliltä veto pois. Imatrankosken pauhu oli jäädä toiseksi kun Imatran Pallo-Veikkojen ennätysyleisö 3 000 katsojaa huusi Puna-Mustat nurin 8-3 Tainionkosken Maneesin kentällä. Kevätkierroksen tapaan sotkamolaiset kävivät kovilla kierroksilla ja sättivät tuomareita, kun he poistuivat Kainuun junaan 6-4 tappio tuliaisinaan. Hyvä 0-5 alun jälkeen saatiin selkään 16-6 Varkaudessa Puurtilan Kisa-Pojilta.

Jyväskylässä ottelussa sarjajohtaja Kiriä vastaan Puna-Mustien näyttävästi syöksyvä etenijä sekä sieppari Mauri Juvonen sai pallon leukaperiinsä ja sylkäisi kentälle pari hammasta. Pimeys oli keskeyttää ottelu, sillä se kesti 2 tuntia 36 minuuttia ja ottelun 11-19 voittanut Puna-Mustat teki ottelun loppuvuoroissa tahallisia paloja ottelun jouduttamiseksi. Työväen Mailapoikien kanuunalyöjä Pentti Katainen pidettiin nollilla 18-4 voitokkaasti päättyneessä ottelussa. Ympyräkaupungissa käytiin lyömässä luvuilla 5-13 nauloja mestaruussarjasta putoavan Haminan Pallolijoiden arkkuun.

Mitalivauhdista pudottiin kun Kouvola varmisteli sarjapaikkaa 3-10 vierasvoitolla. Sarjapaikkansa jo menettänyt Ulvilan Pesä-Veikot voitti 8-7 vieraat, kun Puna-Mustien polttaja Anssi Vesala tempaisi ajolähdössä harhaheiton lukkari Antero Viherkentän yli ja tuloksena oli UPV:lle neljä ilmaista juoksua. Viimeisessä ottelussa Outokummun Partiota vastaan Puna-Mustat juoksutti kiilaan tulevaisuuden pelaajia, siepparina kokeiltiin nuorta Matti Peltolaa ja kopparina oli Hiihtoliiton apulaisvalmentaja Erkki Jääskeläinen, joka oli nopea etenijä. Heidän intonsa ei tarttunut muihin, koska ottelu hävittiin 8-14. Loppusijoitus oli viides sija 25 pisteellä. Erikoista oli että Suomen mestarit Jyväskylän Kiri ja pronssimitalijoukkue Vimpelin Veto voitettiin kaksi kertaa.

 

Ståhlhammarille lyöjäkuninkuus ja Pesäpalloliiton vuoden paras pelaaja palkinto

Stalhammar_Uuri_piirros_bMiesten joukkueen onnistujia olivat Uuri Ståhlhammar, Antero Viherkenttä ja Reijo Holm. Joukkueen aktiivin harjoittelija oli Matti Honkala. Uuri Ståhlhammarin kova lyöntivire (6+41) toi hänelle lyöjäkuninkaan tittelin. Pesäpalloliitto valitsi hänet myös parhaaksi miespelaajaksi. SM-sarjan etenijätilastossa Yrjö Pauloff oli toinen 35 tuodulla juoksulla ja Mauri Juvonen oli neljäs 33 juoksulla.

Pesäpalloliiton otteluissa olivat Lännen kokeilu- ja katsastusottelussa Kankaanpäässä mukana Antero Viherkenttä ja Väinö Hautala. Lännen joukkueeseen valittiin Uuri Ståhlhammar, Antero Viherkenttä ja Yrjö Pauloff. Ståhlhammar pelasi vielä kauden lopuksi Muun Suomen joukkueessa mestari Jyväskylän Kiriä vastaan. Liitto-Lehdistö ottelussa Varkaudessa Liiton joukkueessa pelasivat Uuri Stålhammar. Antero Viherkenttä pelasi vihollisen leirissä Lehdistön joukkueessa, koska hän oli Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja. Ottelun tuomitsi Kullervo Reinikainen. Miesten piirin joukkueeseen maakuntacupissa pelasivat Uuri Ståhlhammar Antero Viherkenttä, Reijo Holm, Mauri Juvonen, Yrjö Pauloff ja Pentti Tanskanen.

Miehet voittivat piirin miesten I luokan mestaruuden puhtaalla pelillä. Piirin miesten neljän vuoroparin Pikasarjassa ei juniorpitoinen joukkue jatkanut edellisten vuosien 1961-1963 voittoputkea.

Miesten kakkonen pelasi Suomen sarjassa, jossa se harjoitusotteluissa voitti etelälohkosta mestaruussarjaan nousseen Keravan Pallokerhon. Molemmat paikalliskamppailut Pallo-Tovereita ja Herttoniemen Urheilijoita vastaan hävittiin yhdellä juoksulla. Sarjassa saaduilla seitsemällä pisteellä säilytettiin sarjapaikka. Joukkueessa pelasi vielä aikanaan Viipurissa pesäpallo-oppinsa saanut 1930-luvun polttajavirtuoosi Unto Liukkonen. Hän aloitti pesäpallouran Viipurin Reippaassa ja pelasi Suursarjassa Viipurin Pallonlyöjien ja Viipurin Kisa-Veikkojen riveissä. Joukkueen pelinjohtajana toimi Veikko Sinisalo. Piirin sarjassa, miesten II luokassa joukkue tuli toiseksi, voittaen ensin oman lohkonsa mutta sai loppusarjassa tunnustaa Työväen Mailapoikien joukkueen paremmakseen. Runkomiehiä olivat Matti Peltola, Erkki Savolainen ja Jorma Ikonen.

Miesten kolmonen oli maakuntasarjassa kolmas ja piirisarjassa omassa lohkossaan toisena. Miesten nelonen oli koottu seuran Kärppä-pojista ja piirin sarjassa joukkue voitti oman lohkonsa, mutta loppusarjassa hävisi seuramme kakkosjoukkueelle jääden täten koko sarjassa kolmanneksi. Perus-sarjassa joukkue oli kuudes. Miesten konkaripitoinen vitosjoukkue voitti perussarjan mestaruuden ja oli piirin sarjassa toinen.

 

Naiset voittavat pronssimitalit

Naisten joukkue sai mainiot vahvistukset useiksi vuosiksi kun Anja Rummukainen, Pia Viertonen ja Monica Scultz liittyivät Puna-Mustien riveihin. Naisten joukkue aloitti harjoitusotteluilla Hyvinkään Tahkon joukkuetta vastaan, ensin Hyvinkäällä voittaen, sekä Helsingissä häviten. Sarja alkoi mukavien voittojen merkeissä. Outokummussa voitettiin Partio 9 – 24, sarjanousija Kellokosken Urheilijat murskattiin 27 – 1 ja Loimaalta haettiin pisteet juoksuin 5 – 19. Paikalliskamppailussa yllätettiin edelliskauden mitalijoukkue Työväen Mailapojat 5 – 0.

Pitkän kesätauon jälkeen juostiin Seinäjoen Maila-Jussit nurin 1 – 26. Seuraavana päivä hävittiin kauden ensimmäinen ottelu Oulussa Lipolle 17 – 9. Voittokantaan palattiin Hesperiassa, kun punaiset voittivat 6-3 keltaiset eli Kelta-Mustat Kuopiosta. Kun Jyväskylän haettiin pinnat Kiriltä 12 – 15, oltiin mitalikannassa kiinni aina mestaruuteen saakka. Ratkaisevassa ottelussa kokeneempi Pallo-Toverit voitti hermostuneet Puna-Mustat 8 – 2. Kausi päätettiin kotivoittoon Lapuan Virkiästä.

Sarja sujui hyvin, sillä ainoastaan kaksi kertaa naisjoukkue joutui tunnustamaan vastustajat paremmakseen. Häviöistä toinen oli raskaan Pohjanmaan kaksoismatkan jälkimmäinen ottelu, jolloin painoi sekä matkan rasitus, että myös edellisenä päivänä pelattu kova ottelu. Joukkue oli vasta toista vuottaan mestaruussarjassa, joten kauden lopussa saatu pronssimitali oli loistava saavutus. Piirisarjassa naiset tulivat toiseksi.

Joukkueen parhaita olivat Anja Rummukainen, Monica Schoultz ja Pia Viertonen. Naisten Itä-Länsi ottelussa Parkanossa Lännen joukkueessa pelasivat Anja Rummukainen ja Pia Viertonen. Piirin joukkueessa pelasivat Soili Kari, Tuula Uuttu sekä Monica Schoultz Olavi Nurmen toimiessa pelinjohtajana.

 

Ikämiehille toinen perättäinen Suomen mestaruus

Ikämiesten joukkue voitti jo toisen perättäisen Suomen Mestaruutensa. Kaksoisloppuottelussa kaadettiin Keravan Pallokerho 30-7 sekä 14-1. Kontiot voittivat myös piirin mestaruuden. Joukkueessa pelasivat Väinö Liukkonen, Olavi Nurmi, Eeti Nieminen, Nisse Hagman, Erkki Kivelä, Kalervo Nieminen, Ossi Halonen, Kaarlo Virolainen, Unto Liukkonen, Ville Ritari ja Albin Jäderholm. Joukkueen pelinjohtajana toimi Matti Väänänen

A-pojat voittivat piirin mestaruuden ja jatkoivat SM-jatkopeleihin. Tie katkesi häviöön Keravan Pallokerholle, joka selvityi semifinaaleihin asti. Nuorten Itä-Länsi ottelussa Lännen puolella pelasi Matti Peltola. Piiriä edustivat Matti Honkala, Ali Lindström, Heikki Piiroinen ja Antti Heinonen.

B-, C- ja D-pojat pelasivat piirinsarjoissa. B-poikien piirin joukkueessa pelasivat Heikki Piiroinen, Juha Laisaari sekä pelinjohtajana oli Taisto Savikko. C-poikien piirijoukkueessa pelasivat Jussi Serkamo ja Jukka Pyy, vastaavassa D-poikien piirin joukkueessa pelasi Stig Tainio. C-tyttöjen piirijoukkueessa pelasivat Pirjo Messo, Kanerva Kivelä ja Marja-Leena Pantsu. Seurassa vuosittain jaettavan juniorien ryhtipalkinnon sai vuodeksi haltuunsa paljon uurastava ja joka joukkueeseen ehtivä Jussi Serkamo.

Naisten kakkonen oli kolmas piirisarjassa. Tyttöjoukkueita A-, B-, C- ja D-tytöissä, joista viimemainitut voittivat piirin mestaruuden.

Puna-Mustien jäsenet toimivat 1960-luvulla aktiivisesti Pesäpalloliiton ja SVUL:n Helsingin piirin luottamustehtävissä. Esimerkiksi vuonna 1964 Erkki Kivelä toimi Pesäpalloliiton puheenjohtajana, Nisse Hagman liittojohtokunnan ja työvaliokunnan jäsenenä. Reino Pesonen oli kilpailuvaliokunnassa, Senni Haukiala naisvaliokunnassa ja Kullervo Reinikainen pelisääntövaliokunnassa. Liiton toiminnanjohtajana oli Antero Viherkenttä. Lisäksi Toivo Ilola kuului Lännen miesten valitsemisvaliokuntaan ja liiton tilintarkastajana toimi Reino Salonen. Piirin pesäpallojaostoon kuuluivat Arvo Auvinen ja Taisto Savikko.

 

Seuralle oma kerhohuoneisto Vallilaan

Yksi vuoden ilon aiheista oli Eeva Toivosen työn tulos hänen hankkiessaan seuralle kolme huonetta ja keittokomeron käsittävän kerhohuoneiston osoitteesta Hattulantie 3 F. Kerhotila oli vuosia seuran ympärivuotinen kiinteä tukikohta. Kerholla pidettiin kerran kuukaudessa tytöille ja pojille sekä aikuisille omia kerhoiltoja. Tyttöjen kerhoiltojen vetäjä oli Eve Alanen ja poikien vetäjä oli Antti Heinonen. Keskiviikkoisin otettiin vastaan veikkauksia. Kerholla pidettiin myös seuran sisäiset kokoukset ja palaverit. Erityisen kiitosmaininnan seuralta saivat Raija Lavast ja Orvokki Nikander, heidän hoitaessaan Hesperian virvokemyyntiä ja lipunmyyntiä.

Seuran sääntöjä muutettiin niin että johtokunnan jäsenet valittiin jatkossa kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Seuran toiminnanjohtajana toimi Taisto Savikko, joka oli myös miesten joukkueen pelinjohtaja. Seuralla oli sarjoissa 16 joukkuetta ja 477 jäsentä. Kauden lopulla tuli ikäviä suru-uutisia miesten joukkueen pelaajan Mauri Juvosen kuolemasta.

 

Miesten vuoden 1964 tilastot

Naisten vuoden 1964 tilastot