Tulevat ottelut

Ei tapahtumia

Haku

Kirjaudu
Kausi 1949
Viimeksi päivitetty 05.04.2011 16:47
Jälleen Puna-Mustat (1949)

Hukkien pesäpalloilijat palasivat kaudeksi 1949 jälleen Puna-Mustien nimiin ja alkuperäinen nimi otettiin uudelleen käyttöön. Tammikuun 13. päivä Viipurilaisessa osakunnassa pidettiin kokous, jossa "perustettiin uudestaan" jo vuonna 1941 kerran perustettu Puna-Mustat.  Seura sai Hukkien sarjapaikan suomensarjan etelälohkossa.

Puna-Mustien puheenjohtajaksi valittiin Nils Hagman, varapuheenjohtajana sekä rahastonhoitajana aloitti Erkki Kivelä ja sihteerinä toimi Erkki Heikkilä. Johtokuntaan kuului myös Väinö Lahtinen, joka oli Puna-Mustien puheenjohtaja vuonna 1941 ja myös Viipurin Pallonlyöjien ensimmäinen puheenjohtaja. Muut johtokunnan jäsenet olivat Osmo Kupiainen, Lauri Parkkinen, P. Vestrinen, Issu Strömer ja Risto Lamppu.

Harjoitustenohjaajina toimivat Nils Hagman ja Risto Lamppu. Junioreiden vetäjänä aloitti Erkki Heikkilä.

Pentti Perhola palasi Järvenpään Paloon, hänen matkaan lähti Viipurin Kisa-Veikkojen kasvatti sieppari Reino Pesonen. Polttaja Veijo Holopainen palasi Jyväskylän Kiriin mistä oli Puna-Mustiin tullutkin. Lauri Parkkinen keskittyi pikaluisteluun.

Vahvistuksia olivat hyvä yleisurheilija Kalevi Heinilä polttolinjaan, Matti Kuokkanen koppariksi ja Pekka Lamppu. Viipurin Pallonlyöjien kasvatti Erkki Alhava tuli Lahden Mailaveikoista. Eero Haukialan velipoika Aarne tuli lukkariksi naapuriseurasta Helsingin Pallonlyöjistä.

Mailakilpailujen karsinnoissa voitettiin mestaruussarjalainen Pallo-Toverit, mutta itse kisoissa hävittiin ylempisarjalaisille.

Suomensarjan etelälohkossa oli peräti viisi helsinkiläisjoukkuetta. Puna-Mustien lisäksi mukana oli Helsingin (Elannon) Isku, Helsingin Pallonlyöjät, Katajanokan Haukat, ja Työväen Mailapoikien reservijoukkue. Samoin lohkossa pelasi viisi TUL:n joukkuetta.

 

1949_PuMu
Puna-Mustien suomensarjajoukkue kiilassa Lahden torilla 1949. Kauden lopussa tämä joukkue lunasti karsintojen kautta mestaruussarjapaikan seuraavalle kaudelle. Pelaajat vasemmalta Issu Stromer, Aarne Haukiala, Erkki Kivelä, George Pauloff, Erkki Heikkilä, Kalevi Heinilä, Nils Hagman, Matti Kuokkanen ja Risto Lamppu. Heidän lisäkseen kauden aikana joukkueessa pelasivat Unto Liukkonen, Erkki Alhava ja Pekka Lamppu.

 

Suomensarjan kevätkierroksen päättyessä kesätauolla Puna-Mustat johtivat sarjaa puhtaalla pelillä. Kesätauolla tehtiin kotiseutukiertue Etelä-Karjalaan. Lauritsalan Kisa voitettiin 10 – 4, mutta Tainionkosken Urheilijoille hävittiin 12 – 3. Harvinainen juoksu syntyi Lahden torilla pelatussa ottelussa, kun Risto Lamppulle syötetty pallo kimposi syöttölaudan reunasta niin kauas kadoksiin, että Ripa kiersi kunnarin. Syyskierroksen alussa oli kärkikamppailu paikallisvastustaja Katajanokan Haukkoja vastaan. Haukat voittivat 10-9 ja heille meni myös koko sarjan voitto ja paikka mestaruussarjakarsintoihin.

Pumulaiset toivottivat Haukoille menestystä karsinnoissa, sillä jos Haukat selviäisivät karsinnoista mestaruussarjaan, Puna-Mustille avautuisi paikka myös mestaruussarjakarsintoihin. Toive toteutui ja Puna-Mustat matkustivat jatkokarsintaturnaukseen Sotkamoon asti. Turnaus pelattiin 1. ja 2. päivä lokakuuta. Sateisissa ja kylmissä olosuhteissa pelatussa turnauksessa Puna-Mustat hävisi lauantaina ensin Nokian Urheilijoille 13 - 18. Sunnuntaiaamu oli erittäin kylmä ja Puna-Mustien ottelu järjestävää seuraa Sotkamon Jymyä vastaa alkoi jo aamulla kello 8.00! Kotijoukue oli vielä unessa, mutta vierailla peli sujui, tuoden selvän 7 – 20 voiton. Kolmannessa ottelussa Jymyn peli kulki jo paremmin ja se oli onnenpotku helsinkiläisille, sillä Nokia hävisi 6 – 3. Voitot menivät ristiin ja kun Puna-Mustilla oli paras juoksuero ja se toi mestaruussarjapaikan seuraavalle vuodelle. Puna-Mustien turnauksen paras pelaaja oli Erkki Alhava.

Miesten reservijoukkue pelasi perussarjassa, jonne se putosi edellisellä kaudella. Naisten joukkueita oli kolme, jotka osallistuivat piirin sarjoihin. B- ja C-pojat olivat piirinsarjoissa. Yhteensä seurassa oli 115 jäsentä.

 

Tilastot